Vabilo k sodelovanju

Tudi letos na svetovni dan knjige v Sloveniji letos prvič organiziramo Noč knjige, mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi. Noči knjige se je do 22. aprila pridružilo 79 krajev po Sloveniji in v zamejstvu, na 168 prizoriščih je prijavljenih okrog 300 dogodkov.

23. aprila 2014 bomo od jutra pa vse do poznega večera knjigi dali polno besedo. V sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so projekt Noć knjige začeli pred dvema letoma in doživeli izjemen odziv, želimo, da Noč knjige tudi v Sloveniji postane tradicionalna prireditev, namenjena vseslovenski promociji knjige in branja.

Knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in druge organizacije in javna prizorišča po vsej Sloveniji 23. aprila inovativno pristopajo kot samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij in drugih dogodkov – s ciljem v središče slovenske javnosti in medijev postaviti knjigo v vseh njenih tradicionalnih in sodobnih oblikah. Večerni program Noči knjige 2014 dopolnjuje dopoldanski in popoldanski program za mlajše, ki je svojstvena nadgradnja projekta Noč branja, ki že nekaj let poteka po nekaterih slovenskih šolah.

Na ta dan bomo javnosti posredovali več ključnih vesti, povezanih s knjigo, branjem in književnim ustvarjanjem, sporočili izsledke aktualnih raziskav, opozorili na boleče točke knjige v Sloveniji, založniki in knjigarji pa se vključujejo tudi s posebnimi ponudbami. Največjo težo torej dajemo dejavnosti, usmerjeni k dvigovanju zavesti o branju – opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Če želite sodelovati v Noči knjige 2014, vas vabimo, da svoje dogodke do 20. aprila prijavite prek spletnega obrazca in jih bomo sproti objavljali na spletni strani.