S knjigo v naravo!


Letošnja Noč knjige sozveni z materjo Zemljo, z naravo in okoljevarstvenimi prizadevanji. Na Noč knjige se nam bo preko spletnega predvajanja v živo pridružila svetovno znana indijska okoljevarstvenica Vandana Shiva, aktivistka, voditeljica Mednarodnega foruma o globalizaciji ter Gibanja za slow food, direktorica Navdanya in Raziskovalne fundacije za znanost, tehnologijo in ekologijo, neutrudna bojevnica za pravice kmetov in žensk ter nagrajena avtorica in urednica številnih vplivnih knjig. V slovenščini bo letos izšla njena odlična knjiga
Enost proti 1 %. Razbijanje iluzij, sejanje svobode. Najlepše vabljeni k spletnemu pogovoru z njo, ki bo potekal v četrtek, 23. aprila od 18. ureprostor je odprt!


Branja drevesom


Gozdni navdih: podajte se na bralski sprehod med drevesa in kam drugam v naravo, da pomladno osvežite telo, prevetrite misel in nahranite duha … s knjigo v roki! Pozdravljamo pobudo Branje drevesom (več spodaj) in se ji pridružujemo s knjižnim namigom. Walden: življenje v gozdu, pomladno ozelenela klasika, bo krasna izbira za branje v smaragdnih sobanah. S knjigo, o katerih je John Updike zapisal, da je postala “spomenik vračanja k naravi, naravovarstva, anti-korporativnosti in civilne neposlušnosti,” premaknite meje svojega notranjega kraljestva … in naj vas med branjem objame najgloblje spoštovanje do največje učiteljice vseh časov: Narave.

Letošnja Branja drevesom zaradi izbruha pandemije izvajamo vsak zase oziroma v krogu svoje družine, s katero bivamo.

Kjerkoli na svetu ste, vas vabimo, da v času Svetovnega dneva Zemlje (22. april) in Svetovnega dneva knjige (23. april) odidete k najbližjemu drevesu oziroma v najbližji gozd (upoštevajoč navodila v času karantene). Drevesa nas prav v teh dneh lahko veliko naučijo. Njihovi sorodniki so med seboj povezani ter skrbijo za svoje najstarejše in šibke. Bukev na primer še po padcu starega drevesa, ko je to le še štor, oskrbuje njegove korenine in jih tudi sama uporablja. Podobno v teh dneh tudi mi skrbimo za svoje šibke in starejše sorodnike, sobivajoče.

Odidimo v gozd, s seboj vzemimo svojo najljubšo bukev (knjigo) in si berimo naglas. Beremo sebi, svojim bukvam (otrokom, zakoncem, partnerjem, staršem in drugim, s katerimi v bivanju delimo skupne prostore), berimo tistim, ki so nas zapustili, ali pa tistim, ki še prihajajo. Beremo lahko tudi drevesom v zahvalo za papir in knjige. Glavni namen pa je, da literarno dejavnost človeštva prenesemo iz zatohlih večernih prostorov v naravo in dan, neposredno na zemljo, pod sonce, po katerega se stegujejo naši sobivajoči – drevesa.

Branje drevesom v Sloveniji poteka v organizaciji Gregorja Rozmana in Jakoba Šubica.