Knjige, ki bodo obsijale vaše življenje


Nežne bleščice za senčne kotičke

V mraku, ki lega na morske valove in v naše srce, je bleščica, ki ga osvetljuje – Lučka. Spoznajte jo. 

Na žarečem širnem obzorju se iskri Zvezdica Zaspanka, ki s svojo milino in dobroto najde pot v najtemnejše kotičke srca. Pomežiknite ji pred spancem. 

S svojo modrostjo in srčnostjo med modro in zeleno hišo sije več kot 200-letni hrast Rdeči. Zaupajte mu svoje želje in prisluhnite njegovim spoznanjem.

Bajno je, če se sreča svetlika že iz našega imena, kot je o tem prepričana Felicita. A njena neprecenljiva sreča se zaiskri šele v zavetju družine. Varujte jo. 

Iz daljnih krajev je k nam prišla siva muca potovka, ki v svojem cekarju nosi ljubke, duhovite, pretresljive, malček prismuknjene, izrazito lirične pesmi. Bleščijo se kot mačje oči. Povabite jih v svoje srce.

 

Knjižni namigi:

Annet Schaap: Lučka

Katherine Applegate: Drevo želja

Frane Milčinski – Ježek: Zvezdica Zaspanka

Helena Kraljič: Pod srečno zvezdo

Svetlana Makarovič: Pesmi muce potovke

Peter Svetina: Timbuktu, Timbuktu

 

Iskre srca v viharnem svetu


Je v teh izrednih razmerah še mogoče najti kotiček, kjer se vsaj za trenutek ustavi misel pred nevarnostmi, ki pretijo na nas? Bomo v težkih časih osamitve in po prenehanju samoizolacije, v morebitnih kriznih časih, ki sledijo, sposobni ostati človeku človek? Kam po merico upanja in sočutja, po iskre srca?

Morda v čarno vasico, ki jo spoznamo v knjigi Prebujenje gospodične Prim. Pravo zatočišče pred vrvežem lastnih misli in pričakovanj drugih, kjer se je zaiskrilo srce gospodične Prim.

Morebiti v virtualen svet. Nekateri bomo ob dnevih in  nočeh, ko nas bodo preganjale skrbi, ujetniki bolestnega čakanja na nov zven sporočila, ki bi oplemenitil naše bivanje. Čeprav bo to le neznanec ali neznanka, ki je zaradi zatipka pristala v našem imeniku. Igra besed in moči, ki s svojo svežino zaveje kot severni veter. Emmi in Leo v romanu Proti severnemu vetru.

Pater Karel Gržan v zadnji knjigi iskre srca vnema v šoli, kjer se križajo številne usode ter išče svoj prostor in pot v svet mlado ranljivo srce.

Ksenija Benedetti v Kažipotih pronicljivo razkriva srčno iskrenje, ki hrepeni po lepoti sobivanja. Z občutkom za duh časa v svojih kolumnah, ki preraščajo v zgodbe, zaznava nove konstelacije sveta.

 

Knjižni  namigi:

Natalia Sanmartin Fenollera: Prebujenje gospodične Prim

Daniel Glattauer: Proti severnemu vetru

Karel Gržan: 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja

Manca Košir: Darovi minjevanja 

Ksenija Benedetti: Kažipoti: Sonatina o odnosih in kulturi srca

 


Barviti žarki za pogovore s prijatelji


Mnogotere teme in podobe danes zaposlujejo naše misli. Posvetimo jim čas in prostor v pogovoru o mladosti, ljubezni, veri, domovini, virtualnem in domišljijskem svetu ter skrivnih stvareh, ki vznemirjajo naše srce. Zato, da bi vsakdanje postalo nevsakdanje, presenetljivo, energetsko žareče …

 

Knjižni namigi:

Gabriel García Márquez: Ljubezen v času kolere

Gabi Gleichmann: Napoj nesmrtnosti

Sally Rooney: Pogovori s prijatelji

Kenzaburō Ōe: Potrgajte poganjke, postrelite otroke

Elif Shafak: Tri Evine hčere

Sylvia Plath: Ljubezenska pesem norega dekleta

George Eliot: Middlemarch

Orhan Pamuk: Tiha hiša

Albert Camus: Kuga

Markus Zusak: Odposlanec

Sally Rooney: Normalni ljudje

Christelle Dabos: Zrcalka: Zimska zaročenca, Izginotja v Mesečini

 

Luč med narodi,  hrepenečimi po svobodi


Res je, da se zdi, da o Njem že vse vemo. Tudi to, da letos praznujemo 220. obletnico Njegovega rojstva, ki ob vseh vznemirljivih dnevnih novicah ostaja nekje v ozadju. Da je bila pred dnevi Njegova
Zdravljica nagrajena s prestižnim znakom evropske dediščine. France Prešeren. Bomo sploh kdaj zares začutili razsežnost Njegovih stihov? Brez očitkov. Predsodkov. Bodo na slovenskem Parnasu ob mokrocvetečih rožcah poezije kdaj vzbrstele čudokrasno cveteče rožce poezije

Naj prav zdaj, ko je naše zatočišče postala srečna, draga vas domača, zasije Njegova luč v naša drhteča srca.

 

Knjižni namigi:

France Prešeren: Poezije

Srečko Kosovel: Vsem naj bom neznan

France Prešeren: Poezije. Zvočna knjiga v kompletu treh CD plošč s priloženimi tremi knjižicami z besedili 

France Prešeren in Damijan Stepančič: Zdravljica (slikanica)